8.
Harmelen/Putkop - Maarssen station
van west naar oost
9,8 km

28.1 De Breudijk is een weg zonder trottoir waar hard gereden wordt. Blijf de weg volgen en negeer de zijwegen. Op de zijwegen wordt niet hard gereden, de oversteken zijn vrij veilig.
28.2 Na 500 meter (4 minuten) moet je oversteken en wordt het fietspad aan de linkerkant van de weg vervolgt. De oversteek bestaat uit een rijbaan, een middengeleider en een rijbaan. De oversteek bestaat uit een wegversmalling en is redelijk veilig.
28.3 Na 600 meter (5 minuten) moet je weer oversteken en wordt het fietspad aan de rechterkant van de weg vervolgt.De oversteek bevindt zich vlak voor een kruispunt waar de snelheid van het verkeer wordt afgeremd.
28.4 Na 1 kilometer (8 minuten) kruis je een weg van rechts (De Meent). De oversteek bestaat uit een rijbaan, een middengeleider en een rijbaan. De oversteek is redelijk veilig. Sla na de oversteek op het fietspad linksaf. Het fietspad draait weer naar rechts. Je loopt nog steeds op de Breudijk.
28.5 Na 50 meter is rechts een smal trottoir. Volg het pad en je loopt weer onder een spoortunnel door. Na de spoortunnel eindigt het trottoir en loop je weer op het fietspad.
28.6 Na 800 meter (7 minuten) bij bebouwing, is er een oversteek naar links (Kortjaksepad). Dit is een wegversmalling (één rijbaan) en het verkeer zal hier rustiger rijden. Steek over. Het voetpad gaat aan de overzijde links, rechts. Vervolgens loop je over een fietspad tussen hoge populieren.
28.7 Na 500 meter (4 minuten) is een kruising en sla je rechtsaf tussen twee huizen (Lagehaarsedijk).
28.8 Na 600 meter (5 minuten) kom je op een kruising met een drukke verkeersweg. Er zijn hier geen voorzieningen en het is een lastige oversteek. De veiligste route is om gelijk over te steken. Je kruist dan een fietspad (twee richtingen) en 2 rijbanen. Je komt vervolgens uit op een grasveld langs de weg. Hier sla je linksaf. Blijf op het gras lopen.
28.9 Na 30 meter sla je rechtsaf de Bochtdijk in. Dit is een geasfalteerde weg zonder trottoir. Deze weg komt langs kasteel Haarszuilens, het kan hier erg druk zijn (veel auto's). Blijf aan de rechterzijde van de weg lopen.
29.1 Na 50 meter is rechts een smal trottoir. Volg het pad en je loopt weer onder een spoortunnel door. Na de spoortunnel eindigt het trottoir en loop je weer op het fietspad.
29.2 Na 800 meter (7 minuten) bij bebouwing, is er een oversteek naar links (Kortjaksepad). Dit is een wegversmalling (één rijbaan) en het verkeer zal hier rustiger rijden. Steek over. Het voetpad gaat aan de overzijde links, rechts. Vervolgens loop je over een fietspad tussen hoge populieren.
29.3 Na 500 meter (4 minuten) is een kruising en sla je rechtsaf tussen twee huizen (Lagehaarsedijk).
29.4 Na 600 meter (5 minuten) kom je op een kruising met een drukke verkeersweg. Er zijn hier geen voorzieningen en het is een lastige oversteek. De veiligste route is om gelijk over te steken. Je kruist dan een fietspad (twee richtingen) en 2 rijbanen. Je komt vervolgens uit op een grasveld langs de weg. Hier sla je linksaf. Blijf op het gras lopen.
29.5 Na 30 meter sla je rechtsaf de Bochtdijk in.Dit is een geasfalteerde weg zonder trottoir. Deze weg komt langs kasteel Haarszuilens, het kan hier erg druk zijn (veel auto’s). Blijf aan de rechterzijde van de weg lopen.
30.1 Na 600 meter (5 minuten) kan men kiezen. De officiële route loopt rechtdoor over de rijbaan voor auto's. Aan het eind op de Eikslaan links afslaan. De alternatieve route loopt rechts door het weiland over een nieuw rustig natuurpad. Als je dit uitloopt kom je na 400 meter uit op de Eikslaan en sla je linksaf.
30.2 Je loopt nog steeds op de rijbaan voor auto's. Na 200 meter loop je tegen een verhoging een soort trottoir. Hier sta je veilig. Dit is een kruispunt waar je rechts moet afslaan (oversteken). Je komt dan op de Thematerweg. eze weg heeft aan de linkerzijde een fietspad waar je wat veiliger op kan wandelen.
31.1 Na 1,5 kilometer (13 minuten) is een kruispunt waar je over moet steken. De oversteek bestaat uit een rijbaan, een middengeleider, een rijbaan en vervolgens kom je op een fietspad waar je linksaf slaat (de Maarssenseweg). De Maarsenseweg loopt gedeeltelijk tussen twee plassen die zijn gegraven om de nieuwe wijk Leidsche Rijn op te hogen.
31.2 Na 1 kilometer (8 minuten) is een kruispunt waar je linksaf moet slaan (de Willy Posthumus Haghe). Deze oversteek bestaat uit een rijbaan, een middengeleider, een rijbaan en een fietspad. Volg het fietspad. Je loopt nu langzaam omhoog over de A2 heen.
31.3 Na 800 meter (7 minuten) buigt het fietspad naar rechts
32.1 Na 70 meter buigt het fietspad weer naar links en kom je op een T splitsing met een ander fietspad. Steek recht over en sla linksaf. Langs het fietspad is aan de rechterzijde een trottoir.
32.2 Je bent nu in Maarssenbroek. De voetpaden en fietspaden zijn hier gescheiden van het auto verkeer. Er zijn verschillende tunneltjes en bruggen om de auto's te kruisen.
32.3 Na 200 meter (2 minuten) buigt het trottoir naar rechts.
32.4 Na 60 meter buigt het trottoir nogmaals naar rechts.
32.5 Na 450 meter (4 minuten) loop je over een brug over de rijbaan (blijf rechts lopen).
32.6 Direct na de brug is een kruising met een ander fietspad. Sla direct rechtsaf en blijf en fietspad volgen (ga aan de linkerzijde van het fietspad lopen. Let goed op. Na 120 meter (1 minuut) buigt het fietspad naar links. Pas op tegemoetkomende fietsers.
32.7 Blijf rechtdoor lopen. Het fietspad loopt flauw omhoog. Na 350 meter (3 minuten) begint links van het fietspad een trottoir. Je blijft flauw omhoog lopen over het Amsterdam Rijnkanaal heen.