slideshow11

leersumseveld2019klein9 juni 2019
Het stoorde een echtpaar uit Wijk bij Duurstede al lange tijd dat zij niet meer konden wandelen over de rulle paden door het Leersumse Veld (Utrecht). Want een van hen is rolstoelgebonden geworden. Zij schreven een brief hierover aan Staatsbosbeheer, de beheerder van het natuurgebied. Corien Koreman, boswachter publiek Staatsbosbeheer, pakte deze hartekreet op en zij startte in oktober 2018, met hulp van collega’s en vele anderen een crowdfundactie via het Buitenfonds van Staatsbosbeheer. En dat werd een succes!

Het bereikbare, betreedbare en bruikbare pad voor mensen met een beperking is er gekomen. Het benodigd bedrag is binnengehaald dankzij vele gulle en betrokken donateurs.
Bij de officiële opening van het rolstoelpad "Natuur zonder drempels" op vrijdag 7 juni 2019 in het Leersumse Veld werd niet alleen Corien in het zonnetje gezet, maar ook de aanstichtsters van het pad.

leersumseveld04

Daarnaast werden veelbelovende woorden gesproken door F. Naafs (de burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug) en Janine Caalders (de voorzitter van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug). De burgemeester prees het burgerinitiatief en de aanpak van Staatsbosbeheer en voegde zijn intensie er aan toe dat er in al 'zijn' dorpen tenminste één 'familiepad' zal zijn. De gemeente Utrechtse Heuvelrug bestaat uit de dorpen Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Overberg. Dat betekent dus: werk aan de winkel! Kenniscentrum Groen & Handicap heeft aangeboden daarbij behulpzaam te willen zijn.

Janine Caalders was blij met deze aanvullende voorziening in het Nationale Park. Zij vindt het pad van grote betekenis voor het brede pakket aan recreatiemogelijkheden, ook voor de toeristische ondernemers, die daarmee nog meer gastvrijheid kunnen bieden. Nu het pad is gerealiseerd kunnen mensen net een rolstoel, rollator en scootmobiel net als ieder ander genieten van deze mooie natuur.

leersumseveld05

leersumseveld03

Zie ook: RTV Utrecht en Nieuwsbode Heuvelrug 

Goede voorbeelden van toegankelijkheid

goedevoorbeeldenvantoegankelijkheid Kenniscentrum Groen & Handicap heeft een uitgebreide fotocollectie met goede en minder goede voorbeelden van toegankelijke voorzieningen in natuur- en recreatiegebieden. 

Die foto's zijn te bekijken op www.goedevoorbeelden.nu 

Handboek 'Samen op Pad'

sop

Wij zoeken iemand die zin en tijd heeft om onze social media bij te houden! 

Kenniscentrum Groen & Handicap wil zich ook graag op Facebook en Twitter laten zien, maar de huidige bestuursleden hebben te weinig tijd om daar actief mee bezig te zijn. Daarom zoeken we iemand die, op vrijwillige basis, ons hiermee wil helpen. 

Interesse? Neem dan contact op met voorzitter Kees Kuijken, keeskuijken@natuurzonderdrempels.nl

Wat voor weer zal het zijn...

Met dank aan...

De activiteiten van Kenniscentrum Groen & Handicap worden mede mogelijk gemaakt door HandicapNL (voorheen het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten) en het Johanna KinderFonds.

handicapnl

logo Johanna KinderFonds