slideshow11

zintuigenpark22 september 2017
Wethouder Geert Gabriëls heeft vandaag het startsein gegeven voor de aanleg van het Zintuigenpark in het recreatiegebied IJzeren Man in Weert. Het Weerter bedrijf Spereco Holland BV legt dit aan en gaat het de komende tien jaar ook onderhouden en exploiteren voor de Stichting Zintuigenpark Weert. In het unieke, sensationele Zintuigenpark worden de zintuigen geprikkeld en kunnen mensen met en zonder een beperking de natuur op een intense manier beleven.

Langs het al bestaande Allemanspad (rolstoelpad) in het IJzeren Mangebied komt het Zintuigenpark. Het gaat om zes eilanden van ongeveer 20 bij 20 meter met daarop speelelementen die de zintuigen prikkelen. Anita van den Boogaard, voorzitter van de stichting Zintuigenpark Weert, legt uit: “Op het eiland ‘Zien’ komt een levensgrote beklimbare bril die subtiel beweegt. In de brillenglazen is in één glas een visueel spel met een spiraal verwerkt. Als je daarin kijkt zie je een waarneming die je wordt ingegeven door je zintuigen. Maar je kunt ook van de bril afglijden. Of speel met een enorme uit hout gesneden libelle. Je kunt er straks ook lopen in een oor en met een rolstoel over een houten kantelbrug rijden waaronder een klankkast zit. Het zintuigenpark komt er voor mensen met en zonder beperking.”

zintuigenpark01

Verrijking
Wethouder Geert Gabriëls: "Ik ben ontzettend trots op de mooie ontwikkelingen in dit recreatiegebied. Onlangs is er ook de hoofdtoegangspoort van grenspark Kempen~Broek geopend. Voor Weert erg goed! Verder verrijkt het zintuigenpark het aanbod voor doelgroepen, zoals rolstoelgebruikers en mensen met een beperking, waarvoor in deze regio nog niet veel te doen is. Daarnaast is het Zintuigenpad een goed voorbeeld van een breed gedragen burgerinitiatief. Belangrijk daarom ook dat het pad openbaar toegankelijk wordt en blijft, zodat echt iedereen er van kan blijven genieten!"

zintuigenpark02Ontstaan
Het Zintuigenpark is ontstaan uit de ideeën die tijdens het jubileumjaar Weert600jaarstad door burgers zijn ingebracht. De Backoffice VVV Weert, Bosgroep Zuid Nederland en de Gemeente Weert omarmden het idee en breidden het uit tot een Zintuigenpark. Het park wordt voor 50% gefinancierd door de gemeente Weert en voor 50% door de provincie Limburg. De IJzeren Man is onderdeel van het grenspark Kempen-broek.

zintuigenpark03

Maatschappelijk draagvlak
Een platform van verschillende doelgroepen is vanaf het begin betrokken en heeft geadviseerd bij het Zintuigenpark. Daaronder de volgende organisaties: Pedagogisch Sociaal Werk (PSW), Platform Gehandicapten Weert (onlangs opgeheven), Koninklijke Visio, Stichting Gehandicapten Limburg (SGL), Land van Horne, Stichting Groen Weert, Punt Welzijn, Kenniscentrum Groen & Handicap en het Natuur- en Milieucentrum Weert. Ook is er samenwerking gezocht met de VMBO-school Het Kwadrant in Weert. Leerlingen van de zesjarige techniekopleiding hebben maquettes gemaakt en hun ideeën gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert.

zintuigenpark04Europese aanbesteding
De gemeenteraad besliste in december 2016 dat het Zintuigenpark Weert Europees moest worden aanbesteed. Drie bedrijven hebben een plan ingezonden. Uit de inzendingen scoorde het ontwerp gemaakt door Spereco het hoogste aantal punten. Spereco is een Weerter bedrijf gespecialiseerd in het maken en plaatsen van speeltoestellen en speelbeleving. “Het ontwerp van Spereco stak boven de andere uit. Het is avontuurlijk, interactief en de zintuigen worden veelvuldig geprikkeld. Daarnaast is het natuurlijk heel fijn dat een Weerter bedrijf het park gaat aanleggen,” aldus Anita van den Boogaard.

Giften en donaties

Het kenniscentrum Groen & Handicap is opgericht om de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van natuurgebieden, recreatiegebieden en parken voor mensen met een beperking te verbeteren. Het bestuur van het kenniscentrum bestaat uit vrijwilligers. Het kenniscentrum heeft een beperkt budget en is voor bijzondere projecten volledig afhankelijk van fondsen, giften en donaties. Met deze knop kunt u het werk van Groen & Handicap financieel ondersteunen.

 

Steun ons!

Handboek 'Samen op Pad'

sop

Wat voor weer zal het zijn...

Met dank aan...

De activiteiten van Kenniscentrum Groen & Handicap worden mede mogelijk gemaakt door HandicapNL (voorheen het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten) en het Johanna KinderFonds.

handicapnl

logo Johanna KinderFonds