slideshow11

wonderpad28 januari 2016 
In het Streekbos in Bovenkarspel (dat is aangelegd in 1978 en wordt beheerd door het Recreatieschap Westfriesland) kan men genieten van meer dan 73 ha bos, weiden, strand en water. Dat is ongeveer 150 voetbalvelden vol natuur en ontspanningsmogelijkheden. Je kunt hier daarom heerlijk luieren aan het strand, varen, wandelen, fietsen, maar ook midgetgolfen, klootschieten of klimmen. In het Streekbos komt dus iedereen aan zijn/haar trekken en wordt er ook ingespeeld op de wensen van de visueel beperkte wandelaar. Er is hier namelijk een wandelpad -het 'Wonderpad'- aangelegd voor mensen met een visuele beperking!

Op 18 oktober 2015 verzorgde IVN West-Friesland voor het eerst een rondleiding op het nieuwe pad en om dit aan te kondigen werd er in de diverse bladen (o.a. ook in het verenigingsblad van de Oogvereniging) over gecommuniceerd. Bestuurslid Imari de Haan hoorde op die manier over het pad en aangezien zij heel erg nieuwsgierig was wat er zoal op dit pad te beleven is, besloot zij samen met haar geleidehond Jim naar Bovenkarspel te gaan en een bezoek te brengen aan het Streekbos. Van dit soort goede initiatieven moet namelijk zeker gebruik worden gemaakt door de doelgroep (Imari is vanaf haar geboorte slechtziend) en daarnaast was zij benieuwd in hoeverre het bos bereikbaar is met het openbaar vervoer en of het gebied goed toegankelijk en bruikbaar is en dat kun je het beste ervaren als je er zelf bent geweest.

Op 12 december 2015 stapte zij daarom in de trein en omdat de bushalte bij het Streekbos onlangs opgeheven bleek te zijn, werd zij door de IVN-natuurgids bij het station opgehaald. Volgens de informatie van IVN zorgt dit er niet voor dat er helemaal geen blinden en slechtzienden op het Wonderpad gaan wandelen, maar misschien is dit toch een aandachtspunt voor de gemeente. Er zijn immers voldoende mensen die ondanks hun visuele beperking nog zelfredzaam zijn en vanwege hun blindengeleidehond alleen op pad gaan om te kunnen genieten van de mooie natuur in ons land, maar dan is het niet handig als je in een onbekende omgeving ook nog ver moet lopen om je bestemming te kunnen bereiken. Op het verdere verloop van die dag was verder niets aan te merken. De IVN-natuurgids vertelde namelijk een heel interessant verhaal en ondanks dat het winter was, was er genoeg te voelen, te ruiken en dus te ervaren wat het Streekbos allemaal te bieden heeft. Ook was er na afloop binnen nog veel te leren over de dieren die in het Streekbos voorkomen (er zijn in het Streekbos Paviljoen diverse opgezette dieren die je kunt voelen) en er blijkt een voelkoffer te zijn ontwikkeld die er voor zorgt dat de ultieme beleving compleet wordt gemaakt.

Vanuit het Streekbos Paviljoen, waar ook Volkssterrenwacht Orion, restaurant IJgenweis en IVN West-Friesland zijn gevestigd, worden dus onder leiding van een IVN-natuurgids wandelingen gemaakt op het Wonderpad. Bijzonder aan dit pad is dat het is ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking, maar de bedenkers (inmiddels gecertificeerde cursisten van de Natuurgidsencursus 2014/2015) benadrukken dat het een aanrader is voor iedereen die eens op een andere manier de natuur wil beleven. Er zijn twee wandelroutes. Route 1 is 1,5 kilometer lang en start bij het Streekbos Paviljoen (Veilingweg 21a, 1611 BN Bovenkarspel). Op een gegeven moment heeft de wandelaar de keus om route 1 te vervolgen of om af te slaan naar route 2, die eveneens 1,5 kilometer lang is. Na route 2 komt men weer terecht op route 1 die terug loopt naar het Streekbos Paviljoen. Het gehele Wonderpad maakt gebruik van een verhard pad, dat slechts verlaten wordt bij de paaltjes en volgens instructie tijdens de tweede route. Voor gebruikers van een geleidehond is het wellicht handig om te weten dat er in het gebied veel loslopende honden zijn. Voor informatie over de route zie: https://www.ivn.nl/afdeling/west-friesland/wonderpad of bel Irene Eekhout. Zij is te bereiken op telefoonnummer 06-15614849.

Giften en donaties

Het kenniscentrum Groen & Handicap is opgericht om de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van natuurgebieden, recreatiegebieden en parken voor mensen met een beperking te verbeteren. Het bestuur van het kenniscentrum bestaat uit vrijwilligers. Het kenniscentrum heeft een beperkt budget en is voor bijzondere projecten volledig afhankelijk van fondsen, giften en donaties. Met deze knop kunt u het werk van Groen & Handicap financieel ondersteunen.

 

Steun ons!

Handboek 'Samen op Pad'

sop

Wat voor weer zal het zijn...

Met dank aan...

De activiteiten van Kenniscentrum Groen & Handicap worden mede mogelijk gemaakt door HandicapNL (voorheen het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten) en het Johanna KinderFonds.

handicapnl

logo Johanna KinderFonds