slideshow11

9 april 2020

Thijs bij Ammersoyen kleinGeldersch Landschap & Kasteelen (GLK) wil in 2020 de toegankelijkheid van haar opengestelde kastelen verbeteren. Met een forse reeks maatregelen – van traplift tot gehandicaptentoilet, van drempelhulp tot aangepaste toegangspaden – willen we ervoor zorgen dat ook mensen met een lichamelijke beperking onze kastelen kunnen bezoeken en kunnen genieten van het culturele erfgoed. Een ambitieus plan! 

Onneembare vestingen
Toegankelijkheid stond niet erg hoog genoteerd op het Programma van Eisen van middeleeuwse ridders die kastelen lieten bouwen. Integendeel. Ze wilden een onneembare vesting die goed verdedigd kon worden tegen vijandelijke aanvallen. Niet vreemd dat kastelen nu te wensen overlaten als het gaat om toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Maar dat wil GLK veranderen. 

Maatregelen in kaart gebracht
Door de vereniging de Zonnebloem en de Bartiméus Stichting is onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van de kastelen voor mensen met een motorische of visuele beperking. Op basis van al deze bevindingen heeft GLK geïnventariseerd welke maatregelen wenselijk zijn om de toegankelijkheid te verbeteren én welke maatregelen daarbij prioriteit hebben. Rob Verberne, projectleider bij de Zonnebloem: “Fantastisch dat GLK voortvarend aan de slag gaat met de aanbevelingen. Maar ik realiseer me ook dat je een kasteel niet honderd procent toegankelijk kunt maken, ook al gezien de monumentale status. Het is daarom belangrijk om reële verwachtingen te wekken en duidelijk te zijn in je communicatie. Met elke belemmering die je weet weg te nemen, komen bezoekers met een rollator of rolstoel weer een stukje verder het kasteel in.”

Open de poorten!

Er moeten heel wat drempels weggenomen worden – letterlijk. Het uitvoeren van deze maatregelen kost veel geld. Daarom start GLK de actie ‘Open de poorten’. Help mee en ga naar www.glk.nl/opendepoorten! Informatie over deze actie is te krijgen bij Ellen Hendrix: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 –  30 19 75 88.

 

geldersekastelen

 

Thijs bij Ammersoyen groot

 

Giften en donaties

Het kenniscentrum Groen & Handicap is opgericht om de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van natuurgebieden, recreatiegebieden en parken voor mensen met een beperking te verbeteren. Het bestuur van het kenniscentrum bestaat uit vrijwilligers. Het kenniscentrum heeft een beperkt budget en is voor bijzondere projecten volledig afhankelijk van fondsen, giften en donaties. Met deze knop kunt u het werk van Groen & Handicap financieel ondersteunen.

 

Steun ons!

Handboek 'Samen op Pad'

sop

Wat voor weer zal het zijn...

Met dank aan...

De activiteiten van Kenniscentrum Groen & Handicap worden mede mogelijk gemaakt door HandicapNL (voorheen het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten) en het Johanna KinderFonds.

handicapnl

logo Johanna KinderFonds